Şirinler-Öğle Sınıfı PSD Programı (Doğal Afet)

03.11.2020 201

KAZANIMLAR

• Doğal afetlerin türlerini bilir.

• Doğal afetlerin nedenlerini kavrar.

• Doğal afet sonrası yaşanabilecek duyguları fark eder

Rehber öğretmen

Sevgili çocuklar, bugün sizlerle 'Hayvanlar Âlemi' adında bir etkinlik yapacağız. Şimdi sizlere bir hikâye okuyacağım." der ve aşağıdaki hikâyeyi okur.

"Bir varmış bir yokmuş, hayvanlar çok güzel bir ormanda birlik ve beraberlik  için- de yaşarlarmış. Bir gün aslan (EK-1'i gösterir.), ormandaki hayvanları evine davet etmiş. Misafirlerinden daha önce yaşadıkları, kendilerini üzen, korkutan doğa olaylarını anlatmalarını istemiş. Bunun üzerine köpek, kaplumbağa, fare, köste- bek ve kuş sırayla anlatmaya başlamışlar. "İlk olarak, köpek (EK-2'yi gösterir.)

'Birgün evde otururken her yer sallandı, her şey sallandı. Evde güvenli bir yere geçtik ve bekledik.' demiş.

"Kaplumbağa (EK-3'ügösterir.), 'Çok soğuk bir gündü, ısınmak için ateş yakmıştık ama sonra kontrol altına alamadık ve her yeri kocaman alevler sardı.' demiş."

"Fare (EK-4'ügösterir.), 'Komşu ormana gezmeye gitmiştik. Yağmur o kadar çok yağdı, o kadar çok yağdı ki, toprak artık suyu içine alamadı. Sular birikip her taraftan taşmaya başladı. Evler su içinde kaldı.' demiş."

 "Köstebek (EK-5'i gösterir.), 'Birgün kendime ev yapıyordum. Sanırım bazı yerleri dikkatsizce kazdım, yukarıdaki toprak birden başıma yıkıldı. Hepsi birden çöktü' demiş.

 "Son olarak da kuş (EK-6'yıgösterir.), 'Rüzgârda biraz serinliyor, kanatlarımı hava- landırıyordum. Rüzgâr o kadar güçlü esmeye başladı ki, yuvamdaki çalıları aldı götürdü.' demiş."

"Bunları dinleyen aslan (EK-7'yigösterir.), 'Hepiniz sizleri etkileyen, zor durumda bırakan doğa olayları yaşamışsınız. Aslında bunlara doğal afetler denir.' demiş."

"Sevgili çocuklar, köpeğin başına ne gelmişti?" diye sorar ve cevapları alır. Çocuklara deprem cevabını buldurur. Depremin nedenleri hakkında bilgi verir.

"Sevgili çocuklar, kaplumbağanın başına ne gelmişti?" diye sorar ve cevapları alır. Çocuklara yangın cevabını buldurur. Yangının nedenleri hakkında bilgi verir. 

"Sevgili çocuklar, köstebeğin başına ne gelmişti?" diye sorar ve cevapları alır. Çocuklara toprak kayması cevabını buldurur. Toprak kaymasının nedenleri hakkında bilgi verir. 

"Sevgili çocuklar, kuşun başına ne gelmişti?" diye sorar ve cevapları alır. Çocuklara fırtına cevabını buldurur. Fırtınanın nedenleri hakkında bilgi verir ve daha sonra;

"Sevgili çocuklar, farenin başına ne gelmişti?" diye sorar ve cevapları alır. Çocuklara sel cevabını buldurur. Selin nedenleri hakkında bilgi verir.

 "Peki, sizce bu hayvanlar hangi duyguları hissetmiş olabilir?" diye sorar ve cevapları alır.

 "Sevgili çocuklar, bu etkinliğimizde doğal afetleri ve nedenlerini öğrendik. Doğal afetler sonrasında panik yaşamamız, korkmamız, üzülmemiz ve buna benzer duyguları hissetmemiz normaldir. Bu duygular bir süre sonra azalır. Zamanla kendimizi daha iyi hissetmeye başlarız." der ve etkinliği sonlandırır.

03-11-202003-11-202003-11-2020