Papatyalar-Sabah Sınıfı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinin Tanıtılması

08.09.2021 174

Süre: 1 ders saati

Materyaller:

·         Rehber Öğretmen İlk Yardım Çantası

·         Gökkuşağı Balığı Hikâyesi

·         Boyama Sayfası

Giriş: Kısa bir tanışma, kuralların ve beklentilerin konuşulmasının ardından öğrencilere bir hikâye okumak istendiği söylenerek giriş yapılabilir. Öğrencilere Gökkuşağı Balığı hikâyesi okunur, hikâye bittikten sonra Gökkuşağı balığına mutlu olması için kimin yardım ettiği sorulur( Bilge Ahtapot). Daha sonra öğrencilere ' Bu okuldaki Bilge Ahtapotta benim çünkü problemleri olduğunda çocuklara yardım eder ve onların daha mutlu olmaları için çalışırım' benzeri bir açıklama yapılabilir.

Etkinlik: Rehber Öğretmen İlk Yardım Çantası içerisinde görev ve sorumluluklarımızı çocukların anlayabileceği şekilde temsil eden nesneler yer almaktadır. 'Yaptığım işi daha iyi anlamanız ve hangi durumlarda Rehber Öğretmenden yardım isteyebileceğinizi öğrenmeniz için size şimdi ilk yardım çantamı ve kullandığım aletlerimi tanıtacağım.' benzeri bir açıklama yapılarak çanta içerisindeki nesneler herkesin görebileceği bir yerde açılarak tek tek öğrencilere gösterilir, aşağıdakine benzer açıklamalar yapılır.

Peçete: Rehber öğretmen kendini üzgün ve karamsar hissettiğinde gözyaşlarını silmene yardım eder. Ayrıca ağlamanın duygularımızı, hissettiklerimizi yansıtmanın en doğal yolu olduğunu hatırlatır.

Silgi: Rehber öğretmen hatalarınızı düzeltmenizde ve bunlardan ders çıkarıp aynı hatayı tekrar etmemeniz için size yardım eder.

Kulak: Rehber öğretmen iyi bir dinleyicidir ve anlattıklarınızı her zaman ilgiyle dinler.

Shh!: Rehber öğretmen iyi bir sır saklayıcıdır. Bana başınızdan geçen bir olayı ya da başkasıyla ilgili bir hikaye anlattığınızda bu ikimiz arasında sır olarak kalır ve hiç kimseyle paylaşmam. Eğer anlattığın şeyin seni çok üzdüğünü ya da sana veya bir başkasına zarar verebileceğini düşünürsem o zaman senin güvende olman için ben de birilerinden yardım isteyebilir bu durumlarda sırrımızı paylaşabilirim.

Puzzele parçaları: Bazen problemlerimizi tek başımıza çözemeyebiliriz bu durumlarda birilerinden yardım isteyebiliriz. Eğer derslerinizle, arkadaşlarınızla, abinizle-ablanızla-kardeşinizle ya da annenizle-babanızla ilgili problemleriniz olursa ve benden yardım isterseniz birlikte çözmeyi deneyebiliriz.

Kalp: Tüm çocukları korumak ve sevmek benim işimin en önemli parçasıdır. Bu yüzden kocaman bir kalbe ihtiyaç duyabiliyorum.

Yara bandı: Bazen düştüğümüzde bazen de arkadaşlarımız bize üzücü şeyler söylediklerinde yaralanabiliriz. İşte böyle durumlarda benden yardım isteyebilirsiniz diye çantamda her zaman yara bandı taşırım.

Angry Birds: Bazen çok sinirlendiğimizde istemediğimiz ya da sonradan pişman olabileceğimiz şeyler yapabiliriz. Eğer bu durumlar çok oluyor sizi ve etrafınızdakileri rahatsız ediyorsa öfkenizi doğru şekilde yönetebilmeniz için size yardım edebilirim.

Gülen yüz: okul boyunca daha mutlu olmanız için tüm desteğim, danışmanlığım ve sevgim sizlerle.

08-09-202108-09-2021